NIŠTA U BIOLOGIJI NEMA SMISLA, OSIM U SVJETLU EVOLUCIJE

Leave a Comment
http://optimalnaprehrana.blogspot.hr/p/nista-u-biologiji-nema-smisla-osim-u_27.html


Već i sama činjenica da ste naišli na ovaj blog govori kako vjerojatno već neko vrijeme bespomoćno guglate pokušavajući saznati kako najlakše izgubiti koji kilogram viška i izgledati poput onih anoreksičnih modela ili ste pak posumnjali u stručnost obrazovnih ustanova i pitate se jesu li dvije kriške bijelog kruha s paštetom i zasladenim čajem zaista najbolja prehrana za vašu 11-godisnju kćer koju danas niste uspjeli natjerati da išta pojede jer su joj prijateljice u školi rekle da je debela. Možda se pitate je li problem u šećeru u čokoladici koju vam je poklonio muž, ili pak u glutenu koji, čini se, cijeli zapadni svijet u zadnje vrijeme pokušava izbaciti iz prehrane (jer “znanstvenici” tvrde da deblja i uzrokuje autizam).

No vjerojatno ni to nije razlog debljanju jer, ako je vjerovati stručnjacima iz Coca-Cole, kalorije nemaju nikakve veze s debljanjem, već je problem u tome što ne vježbamo dovoljno. I oni su sigurno u pravu jer imaju znanstvene radove kojima to dokazuju. Ustvari, čini se da svi imaju neke znanstvene radove kojima dokazuju da su baš oni u pravu. Vegetarijanci se ne ustručavaju nabijati svima na nos istraživanja da je meso karcinogeno, dok ni druga strana ne ostaje dužna jednako odvažno tvrdeći da vegetarijanstvo uzrokuje nedostatak mnogih nutrijenata.

Koji god bio razlog, činjenica jest da smo deblji nego ikada prije (1). No, nismo samo mi debeli, debeli su i naši kućni ljubimci (2), ali i životinje u zoološkim vrtovima (pogotovo primati (3)), što je pravo čudo jer životinje u divljini nikad nisu debele, bez obzira koliko imale hrane. Na sreću, prehrambeni lobiji još uvijek nisu počeli savjetovati da bi lavovi u zoološkim vrtovima za pravilan rast i razvoj svako jutro trebali popiti čašu kravljeg mlijeka (za ljude je, naravno, to apsolutno nužno). Znamo da bi lavovi trebali jesti upravo ono što jedu u divljini, odnosno ono na što su najbolje evolucijski prilagođeni jer, kao što je rekao poznati evolucijski biolog Theodosius Dobzhansky, “Ništa u biologiji nema smisla, osim u svjetlu evolucije” (4). 

No čini mi se da je među nutricionistima to tabu tema jednako kao među svećenicima: obje grupacije je priznaju, ali ne vole pričati o njoj. Jedina je razlika ta što, ako pitate nutricionista za teoriju evolucije, umjesto o Adamu i Evi, počet će vam pričati kako su žitarice bogate vitaminom B. Ako budete malo ustrajali na odgovoru, možda ćete čuti i da su naši preci po savanama zasigurno po cijeli dan skupljali sjemenke divljih trava, jer zašto bi inače Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) pri sastavljanju svima dobro poznate hranidbene piramide smjestilo žitarice na samu bazu piramide (sigurno nisu zanemarili znanstvene radove kako bi pogodovati lobijima i razvoju poljoprivrede).

Možda bi nutricionisti trebali prestati na hranidbenu piramidu gledati kao na dogmu i za promjenu sagledati širu sliku, kao što to zdravorazumski oduvijek činimo kad se radi o životinjama.  Dobar početak bio bi sagledati kako su se hranili ljudi tijekom paleolitika (paleolitik, odnosno kameno doba, počelo je prije 2.6 milijuna godina, a završilo prije 10.000 godina otkrićem agrikulture) i pokušati naučiti nešto iz njihovih prehrambenih navika.Nisam više aktivan na drušvenim mrežama te sam stoga napravio NEWSLETTER. Mailom budem slao samo nove tekstove koje objavim ovdje na blogu (otprilike jedan tekst mjesečno). Dakle, bez spamanja.


Reference
1. Ng M, Fleming et al., Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. The Lancet. 2014 May. doi: 10.1016/S0140-6736(14)60460-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24880830
2. Freeman, L. M. et al., “Disease prevalence among dogs and cats in the United States and Australia and proportions of dogs and cats that receive therapeutic diets or dietary supplements,” Journal of the American Veterinary Medical Association 229, no. 4 (August 15, 2006): 531–4,
http://pmid.us/16910851.
3. Schwitzer, C. and Kaumanns, W. (2001), Body weights of ruffed lemurs (Varecia variegata) in European zoos with reference to the problem of obesity. Zoo Biol., 20: 261–269. doi: 10.1002/zoo.1026 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/zoo.1026/abstract
4. Dobzhansky, T. ‘Nothing in biology makes sense except in the light of evolution’, The American Biology Teacher (1973) 35: 125-129.
0 comments :

Objavi komentar