KRIK

Leave a Comment

optimalna prehrana


Slika norveškog ekspresionista Edvarda Muncha savršeno predstavlja “KRIK” svake majke čijem je djetetu dijagnosticirana neizlječiva bolest. Mnoge majke osjećaju tjeskobu i strah jer situacija polako izmiče kontroli. Svjesni smo da se događa nešto jako loše, nešto čemu uzrok ne znamo i nad čime naizgled nemamo kontrolu. Djeca sve češće obolijevaju od raznih kroničnih i degenerativnih bolesti -­ čak 43% djece u SAD-­u ima dijagnosticiranu barem jednu kroničnu bolest (1). Iz godine u godinu raste broj dijagnosticiranih tumora među djecom (2), a alergije (3), autoimune (4, 5, 6, 7), pa čak i neurološke (8) bolesti postaju svakodnevica.

Zabrinuti su i liječnici koji, u najboljoj namjeri, trudnicama savjetuju da smanje unos tzv. “praznih kalorija”, pri tome stavljajući masnoće životinjskog podrijetla u istu kategoriju kao i prerađenu hranu punu jednostavnih šećera. Trudnicama se preporučuje da konzumiraju nemasno meso, mlijeko bez masnoća ili sojino mlijeko, bjelanjke i biljne masti (9, 10).

Naravno, stalo nam je da nam djeca budu zdrava i stoga pazimo da jedu što manje prirodnih masnoća. No čini se da što više slijedimo te preporuke, da su ona sve manje zdrava - vidi graf:

graf
Slika prikazuje promjene u učestalosti određenih bolesti, kao i konzumacije raznih namirnica u razdoblju od 1989. do 2002. godine. Kao što je jasno vidljivo bolesti autizam, ADHA, IBD* i celijakija su u porastu kroz navedeno razdoblje, dok je konzumacija masnoća u padu. Namirnice koje su bogatije masnoćama poput punomasnog mlijeka i crvenog mesa zamjenjujemo obranim mlijekom i bijelim mesom.
*IBD  - Upalna bolest crijeva
Izvori: 2, 5, 7, 8, 40


Liječnicima nije jasno zašto je to tako, ali zato su vjerojatno sigurni da su predindustrijski narodi bili neuki ulažući puno truda kako bi trudnicama osigurali upravo te “prazne kalorije”. Naime, mnogi etnolozi izvještavali su o tome kako su se u tim narodima trudnice, ali i dojilje i parovi koji su se tek pripremali imati djecu, hranili posebnom hranom, uglavnom namirnicama životinjskog porijekla bogatim masnoćama: žumanjcima, iznutricama (jetra su bila posebno cijenjena ­- 11, 12), koštanom srži, ribljim jajima i maslacem (12). Izgleda kako su naši preci znali da to nisu “prazne kalorije”. Takva hrana najbolji je izvor vitamina topljivih u mastima: vitamina A, D, E i K2 koji tijekom embrionalnog razvoja igraju odlučujuću ulogu u pravilnom razvoju tkiva i organa ­- činjenica koju unatoč brojnim dokazima (13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25) nekako uspijevamo ignorirati.

Nažalost, trudnice su danas uvjerene kako trebaju jesti više mrkve i time osigurati dovoljno vitamina A za svoju bebu. Slažem se, svakako bismo trebali jesti više mrkve. Jedini je problem taj što u njoj, kao ni u drugom povrću, nema vitamina A. Povrće može biti odličan izvor karotena koji naše tijelo pretvara u vitamin A, ali ta pretvorba često nije tako uspješna. Za jednu molekulu vitamina A potrebno je 10 do 28 molekula beta-­karotena (26). Ako tome dodamo i činjenicu da su za apsorpciju beta­-karotena potrebne masnoće (27), bebi u trbuhu ne ide u korist što joj majka fanatično izbjegava maslac.

Zato ne čudi podatak da upravo trudnice, dojilje, dojenčad i mala djeca najčešće pate od nedostatka vitamina A (28). Situacija s vitaminima D i K2 još je ozbiljnija. U istraživanju provedenom 2008. na novorođenčadi u Poljskoj, sva su djeca imala nedostatak vitamina D (29). U Grčkoj, koja je geografski južnije, 56% djece rođenih ljeti i 91% djece rođenih zimi ima nedostatak vitamina D (30). Nedostatak vitamina K toliko je zastupljen da ga liječnici smatraju normalnim fiziološkim stanjem. Sva djeca pri rođenju moraju preventivno primiti vitamin K1 zbog hemoragijske bolesti novorođenčadi, odnosno zbog nemogućnosti grušanja krvi (31). Sva sreća što postoji moderna medicina, u suprotnome bi nam novorođenčad umirala zbog jednog sasvim “normalnog stanja”.

Glavni problem tih odrednica jest što u svim državama djeca primaju vitamin K1 (prirodno se nalazi u hrani biljnog podrijetla) unatoč brojnim dokazima da su deficitna vitaminom K2 (nalazimo ga u hrani životinjskog podrijetla). Japan je zasad jedini izuzetak (32). Svim drugim zemljama jedino je važno da im novorođenčad spontano ne iskrvari neposredno nakon poroda. Vitamin K1 to dobro sprječava, pa zašto bi onda djeci davali puno skuplji K2? Njima vjerojatno nije potreban taj vitamin... Ljudska placenta zasigurno sasvim slučajno sadrži specifične membranske transportne proteine za K2, zbog čega taj vitamin do djeteta dolazi puno bolje nego vitamin K1 (33), a baš je mliječna žlijezda, igrom slučaja, najuspješniji organ u pretvorbi K1 u K2. (34). Nadalje, vitamin K2 najviše nalazimo u hrani koja služi za rast životinje, u žumanjcima i mlijeku. Razlog tome je taj što je on potreban za aktivaciju matrix gla proteina (MGP) (35). Ovaj je protein tijekom fetalnog i postnatalnog razvoja nužan za odlaganje kalcija u kostima, ali i za pravilan razvoj čeljusti i sinusa (36) (također i jedan od razloga zašto danas mnoga djeca imaju premale čeljusti za smještaj trajnih zuba).

Krajnji je rezultat nedostatka ovih vitamina tijekom djetetovog razvoja pojava kroničnih bolesti:
  1. Istraživanje provedeno na više od 10 000 finske djece pokazalo je da davanje 2000 IU vitamina D djeci tijekom prve godine starosti smanjuje pojavu dijabetesa tipa 1 za 88% (37).
  2. Povećan unos mliječnih masti (maslaca) povezan je s manjim rizikom od astme (38).
Naši pretci u trudnoći su (i prije nje) namjerno konzumirali masnoće ­- mi ih izbacujemo, nesvjesni da pritom djeci uskraćujemo važne nutrijente. Stoga, prije nego uđemo u neku beskonačnu raspravu o tome jesu li nam djeca sve bolesnija zbog igračaka iz Kine ili elektromagnetskog zračenja tostera (znanstvenici ozbiljno raspravljaju o toj temi - 39), trebali bismo se zapitati je li možda teška pothranjenost djece vitaminima topjlivim u masnoćama (ali i mnogim drugim nutrijentima) pridonijela tome.

Nisam više aktivan na drušvenim mrežama te sam stoga napravio NEWSLETTER. Mailom budem slao samo nove tekstove koje objavim ovdje na blogu (otprilike jedan tekst mjesečno), bez spamanja i jako je lako otkazati.



Reference:
1. Bethell CD, Kogan MD, Strickland BB, Schor EL, Robertson J, Newacheck PW. A national and state profile of leading health problems and health care quality for US children: key insurance disparities and across­state variations. Acad Pediatr. 2011 May­Jun; 11(3 Suppl): S22­33: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21570014
2. Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) Program: http://seer.cancer.gov/
3. Kristen D. Jackson, M.P.H.; LaJeana D. Howie, M.P.H., C.H.E.S.; Lara J. Akinbami, M.D. (2013). Trends in Allergic Conditions Among Children: United States, 1997–2011. http://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db121.htm
4. Stanescu DE, Lord K, Lipman TH. The Epidemiology of Type 1 Diabetes in Children. Endocrinology and Metabolism Clinics of North America, 2012; 41 (4); 679-94, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23099264?dopt=Abstract?access_num=230992
5. Malaty HM, Fan X, Opekun AR, Thibodeaux C, Ferry GD. Rising incidence of inflammatory bowel disease among children: a 12­year study. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2010 Jan; 50(1): 27-­31 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19934770
6. Halfon N, Houtrow A, Larson K, Newacheck PW. The changing landscape of disability in childhood. Future Child. 2012 Spring; 22(1): 13-­42 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22550684
7. Tack GJ, Wieke H, Verbeek M, Schreurs W, Mulder CJJ. The Spectrum of Celiac Disease: Epidemiology, Clinical Aspects and Treatment. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology 7, 204 (2010)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20212505
8. Mandell DS, Thompson WW, Weintraub ES, et al. Trends in the diagnosis rates for autism and ADHD at hospital discharge in the context of other psychiatric diagnoses. Psychiatr Serv. 2005;56:56-­62. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15637193
9. National Agricultural Library, USDA. Pregnancy, http://www.nutrition.gov/life­stages/women/women­pregnancy
10. United States Department of Agriculture, Nutritional Needs During Pregnancy. http://www.choosemyplate.gov/moms-pregnancy-breastfeeding
11. Price, WA. Nutrition and Physical Degeneration. A Project Gutenberg of Australia eBook, 2002. http://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.HTML
12. Cordain L, Brand Miller J, Eaton SB, Mann N, Holt SHA, Speth JD. Plant to animal subsistence ratios and macronutrient energy estimations in Worldwide hunter­gatherer diets. American Journal of Clinical Nutrition, 2000, 71:682­-92, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10702160
13. Balmer JE, Blomhoff R. 2002. Gene expression regulation by retinoic acid. J. Lipid Res. 43: 1773-­1808, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12401878
14. Werner EA, Deluca HF. 2002. Retinoic acid is detected at relatively high levels in the CNS of adult rats. Am. J. Physiol.: Endocrinol. Metab. 282: E672­-E678, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11832372
15. Niederreither K, Dollé P. 2008. Retinoic acid in development: towards an integrated view. Nat. Rev. Genet. 9: 541-­553, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18542081
16. Eyles D, Brown J, Mackay­Sim A, McGrath J, Feron F. 2003. Vitamin D3 and brain development. Neuroscience. 118: 641-­653, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12710973
17. Ferland G. 2012a. Vitamin K and the nervous system: an overview of its actions. Adv. Nutr. 3: 204­-212, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22516728
18. Ferland G. 2012b. Vitamin K, an emerging nutrient in brain function. Biofactors 38: 151­-157, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22419547
19. Azzi A. 2007. Molecular mechanism of alpha­tocopherol action. Free Radical Biol. Med. 43: 16-­21, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17561089
20. Luo T, Sakai Y, Wagner E, Dräger UC. Retinoids, eye development, and maturation of visual function. J Neurobiol. 2006;66 (7): 677-86, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16688765
21. Rawson NE, LaMantia AS. Once and again: retinoic acid signaling in the developing and regenerating olfactory pathway. J Neurobiol. 2006; 66 (7): 653-­76, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16688760
22. Gilbert T, Vitamin A and kidney development. Nephrol. Dial Transplant. 2002;17: 78-­80, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12386298
23. Biesalski HK, Bohr D. Importance of vitamin­A for lung function and development. Mol Aspects Med. 2003; 24: 431­-440, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14585314
24. Devereux G. Early life events in asthma – diet. Pediatr Pulmonol. 2007;42 (8): 663-­73, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17595038
25. Howe AM, Lipson AH, de Silva M, Ouvrier R, Webster WS. Severe cervical dysplasia and nasal cartilage calcification following prenatal warfarin exposure. Am J Med Genet. 1997; 71 (4): 391-­6, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9286443
26. Tang G. Bioconversion of dietary provitamin A carotenoids to vitamin A in humans. Am J Clin Nutr. 2010; 91 (5); 1468S-­1473S, http://m.ajcn.nutrition.org/content/91/5/1468S.full
27. Brown MJ, Ferruzzi MG, Nguyen ML, Cooper DA, Eldridge AL, Schwartz SJ, White WS. Carotenoid bioavailability is higher from salads ingested with full­fat than with fat­reduced salad dressings as measured with electrochemical detection. Am J Clin Nutr. 2004; 80(2): 396-­403, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15277161
28. West KP. Vitamin A deficiency disorders in children and women. Food Nutr Bull. 2003; 24 (4): 78­90, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17016949
29. Kowalska J, Dobrzanska A, Gruszfeld D, Żochowska A, Malinowska E, Gołkowska M, Karczmarewicz E. High prevalence of neonatal vitamin D deficiency – rationale for reevaluation of vitamin D supplementation during pregnancy. Archives of Perinatal Medicine. 2008; 14(4), 18-­22
30. Challa A, Ntourntoufi A, Cholevas V, et al. (2005) Breastfeeding and vitamin D status in Greece during the first 6 months of life. Eur J Pediatr 164: 724­-729, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16143866
31. Stanojević M. Kontroverze oko prevencije hemoragijske bolesti novorođenčeta. Pedijatrija danas 2007;3 (1):11-­23
32. Shearer MJ, Vitamin K deficiency bleeding (VKDB) in early infancy. Blood Rev. 2009 Mar; 23(2), http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18804903
33. Iioka H, Akada S, Hisanaga H, Shimamoto T, Yamada Y, Moriyama IS, Ichijo M. A study on the placental transport mechanism of vitamin K2 (MK­4). Asia Oceania J Obstet Gynaecol. 1992 Mar; 18 (1): 49­-55, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1627060
34. Thijssen HH, Drittij MJ, Vermeer C, Schoffelen E. Menaquinone­4 in breast milk is derived from dietary phylloquinone. Br J Nutr. 2002 Mar; 87 (3):219-­26, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12064330
35. Spronk HM, Soute BA, Schurgers LJ, Thijssen HH, De Mey JG, Vermeer C. Tissue­specific utilization of menaquinone­4 results in the prevention of arterial calcification in warfarin­treated rats. J Vasc Res. 2003; 40(6): 531­-7,
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14654717
36. Price PA, et al. Excessive mineralization with growth plate closure in rats on chronic warfarin treatment. Proc Natl Acad Sci USA1982; 79: 7734–7738.: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1412066
37. Hyppönen E, Läärä E, Reunanen A, Järvelin MR, Virtanen SM. Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth­cohort study. Lancet. 2001 Nov 3; 358 (9292): 1500-­3, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11705562
38. Wijga AH, Smit HA, Kerkhof M, de Jongste JC, Gerritsen J, Neijens HJ, Boshuizen HC, Brunekreef B. Association of consumption of products containing milk fat with reduced asthma risk in pre­school children: the PIAMA birth cohort study. Thorax. 2003 Jul;58 (7): 567­-72. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12832666
39. Schüz J. Exposure to extremely low­frequency magnetic fields and the risk of childhood cancer: update of the epidemiological evidence. Prog Biophys Mol Biol. 2011 Dec; 107(3): 339­42, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21946043
40. Profiling Food Consumption in America - USDA, http://www.usda.gov/factbook/chapter2.pdf


0 comments :

Objavi komentar